Category header
HomeWetenschapGeschiedenisMensenNatuurEntertainmentFaits Divers

wetenschap

Waarom de Nederlanders de grootsten ter wereld zijn

Shanna Verspreet

10 Maart 2016

main article
Credit: wikimedia.org

't Is echt niet gelogen: de Nederlanders zijn de allergrootsten. Misschien niet in het voetbal (sorry!), maar wél in centimeters. De gemiddelde Nederlandse man is in de afgelopen 150 jaar maar liefst 20 centimeter groter geworden! Ter vergelijking: de gemiddelde Amerikaanse man werd op dezelfde tijd 6 centimeter groter. Maar hoe komt dat dan?

Mannen zijn nu gemiddeld 1m84 groot in Nederland, vrouwen 1m71. Volgens veel wetenschappers ligt de basis daarvan in het dieet - door veel vlees en melkproducten, worden mensen groter. Maar niet alleen Nederlanders eten de laatste eeuw beter, dat is ook in andere landen zo.

Waar ligt het verschil dan wel? In de keuze van je partner, blijkbaar! Nederlandse mannen die groter zijn dan het gemiddelde, krijgen statistisch gezien meer kinderen. En lange vrouwen, die in andere landen gemiddeld minder kinderen krijgen, hebben er in Nederland net meer. Grote mensen krijgen dus vaker kinderen, die dan op hun beurt weer groot zijn en zelf ook grote kinderen krijgen. En daarom zijn de Nederlanders ondertussen het grootste volk ter wereld!

theguardian.com