Category header
HomeWetenschapGeschiedenisMensenNatuurEntertainmentFaits Divers

wetenschap

De stem in je hoofd praat echt

Shanna Verspreet

25 September 2016

main article
Credit: commons.wikimedia.org

Iedereen hoort zichzelf weleens nadenken en al jaren proberen wetenschappers te achterhalen hoe dat precies werkt. Wat blijkt? Wanneer je nadenkt, beweegt je strottenhoofd. Het lijkt net alsof je praat!

Die stem in je hoofd praat dus eigenlijk echt, op dezelfde manier als wanneer je luidop iets zou zeggen. Wanneer je nadenkt, is hetzelfde deel van je hersenen actief als wanneer je luidop praat en bewegen dezelfde spieren rond je strottenhoofd.

Dat is niet alleen heel leuk om te weten (en wie zit er nu aan iets te denken om die beweging te kunnen voelen?). Wetenschappers in Finland hebben ook specifiek onderzoek gedaan naar de stemmen die sommige patiënten met een mentale stoornis horen. Daaruit blijkt dat die auditieve hallucinaties niet op dezelfde manier in hun hersenen waargenomen worden. Het brein ziet zelf een verschil tussen eigen gedachten en hallucinaties.

Wanneer je dus nadenkt, 'herkennen' je hersenen die stem als je eigen stem en wordt je denkproces op dezelfde manier verwerkt als wanneer je luidop praat!

mentalfloss.com