Category header
HomeWetenschapGeschiedenisMensenNatuurEntertainmentFaits Divers

wetenschap

Een wetenschappelijke stoep is per ongeluk afgebroken

Shanna Verspreet

5 Oktober 2016

main article
Credit: news.nationalpost.com

Wetenschappers vinden soms verklaringen en bewijzen op hele vreemde plaatsen. De stoep, bijvoorbeeld. In Hayward, Californië, lag een stoeprand die bij elke aardbeving een beetje verschoof en zo een prachtig stukje studiemateriaal was voor wetenschappers. Tot de stad deze zomer de stoep per ongeluk heraanlegde.

De bewuste stoep bevond zich op de hoek tussen twee straten, Rose Street en Prospect Street. Toevallig lag de hoek van die straten exact op de 'Hayward Fault Zone', een denkbeeldige lijn langs de westkust van Amerika waar veel gevaarlijke aardbevingen plaatsvinden. Telkens wanneer er zo'n aardbeving was, kon je daarna het verschil zien aan de stoeprand. Door de jaren heen was er een grote kloof ontstaan.

sfgate.com - de reparatiewerken aan de stoep
credit: sfgate.com - de reparatiewerken aan de stoep

Sinds de jaren '70 was die straathoek een prachtfenomeen voor wetenschappers, tot deze zomer dus. Het stadsbestuur had er blijkbaar geen idee van dat er zich op hun gebied zo'n speciale stoep bevond. Omdat de kloof op de hoek zo groot was geworden, besloten ze de stoep te repareren. Tot grote spijt van wetenschappers wereldwijd.

latimes.com