Category header
HomeWetenschapGeschiedenisMensenNatuurEntertainmentFaits Divers

natuur

Een giraffe slaapt maar 30 minuten per dag

Shanna Verspreet

23 September 2016

main article
Credit: publicdomainpictures.net

Van alle dieren heeft de giraffe het minste slaap nodig. De gigantische beesten komen toe met maar 30 minuten slaap per dag! Gelukkig doen ze dat ook nog op een hele schattige manier.

Hoewel een volwassen giraffe rechtop leert slapen, doen de kleintjes het liggend. Ze leggen zich plat op de grond, poten onder hun lijf, en met hun kop op hun kont! Blijkbaar biedt hun achterwerk een heel zacht kussen en met die lange nek is dat natuurlijk perfect mogelijk.

thomsonsafaris.com
credit: thomsonsafaris.com

Een volwassen giraffe durft zich ook al eens neerleggen, maar zelden in het wild. Het duurt namelijk een tijdje voor ze liggen en vooral voor ze terug rechtstaan. Zo'n slaappositie maakt van een giraffe dus een te makkelijke prooi.

Hoe slapen ze dan wel? Rechtopstaand, met de ogen half open en de oren alert omhoog. Net als sommige andere dieren kan de giraffe tijdens de slaap deels wakker blijven, om alert te zijn voor gevaren. Dat is ook de reden waarom ze maar enkele minuutjes aan een stuk slapen en dat een paar keer per dag. Met een halfuurtje slaap per dag komen ze blijkbaar toe!

thomsonsafaris.com