Category header
HomeWetenschapGeschiedenisMensenNatuurEntertainmentFaits Divers

natuur

Een vrouwelijke boa kan op haar eentje voortplanten

Shanna Verspreet

15 Maart 2016

main article
Credit: wikimedia.org

Een vrouwelijke boa constrictor heeft geen man in haar leven nodig - ze kan zelfs helemaal op haar eentje voortplanten. Researchers aan de North Carolina State University hebben een boa-moeder gevonden die twee verschillende nesten baby-slangen had gekweekt zonder vader. Opvallend: eerder had ze al kleintjes gemaakt met vader.

wikimedia.org
credit: wikimedia.org

Bij mensen hebben mannen een X- en een Y-chromosoom en vrouwen twee X-chromosomen; bij slangen is het net andersom. Mannetjes hebben twee Z-chromosomen, vrouwtjes een Z- en een W-chromosoom. De speciale kleintjes van deze moeder hadden van haar twee keer het W-chromosoom geërfd - ze zijn in feite een halve kloon van de moeder. Ze hebben exact de helft van haar genen, en niets extra. Het waren dan ook allemaal dochters.

Zo'n maagdelijke geboorte is zeker geen uitzondering in de natuur - bij veel insecten, zoals bijen, is het zelfs heel normaal. Maar bij reptielen is het toch een uitzondering. Voor de ontdekking van dit speciale gezin, wisten we helemaal niet dat er voor slangen een andere manier van voortplanten bestond dan de traditionele manier.

Wie weet welke dieren dit nog kunnen, zonder dat wij het weten?

cbc.ca