Category header
HomeWetenschapGeschiedenisMensenNatuurEntertainmentFaits Divers

mensen

Cleopatra was een Griekse

Shanna Verspreet

11 Augustus 2018

main article
Credit: commons.wikimedia.org - ‘Cleopatra’ door Lawrence Alma-Tadema

Cleopatra VII is waarschijnlijk de bekendste Egyptische koningin. Maar weinig mensen weten dat ze eigenlijk van Griekse afkomst was.

Over Cleopatra’s uiterlijk wordt weleens gedebatteerd. Sommige mensen geloven dat de Egyptische koningin zwart was. Aangezien ze geboren werd in 69 voor Christus, valt dat moeilijk te bewijzen. Toch hebben historici haar roots kunnen traceren.

In de vierde eeuw voor Christus werd de Egyptische dynastie opgestart door Ptolemy I, een volgeling van Alexander de Grote. Ptolemy I was dus de eerste Egyptische koning - én van Grieks-Macedonische afkomst. Acht generaties later werd Cleopatra geboren.

![commons.wikimedia.org - actrice Sarah Bernhardt als Cleopatra, door Napoleon Sarony](cleopatra 2.jpg "Credit: commons.wikimedia.org - actrice Sarah Bernhardt als Cleopatra, door Napoleon Sarony")

Ook de vrouwen in de stamboom zijn makkelijk te traceren. De meeste voorvaderen van Cleopatra lieten Griekse vrouwen overkomen om mee te trouwen. Enkelen trouwden zelfs met hun eigen zus. De bloedlijn bleef dus erg Grieks.

Alleen bij Cleopatra’s vader en grootvader wordt het moeilijker: zij hadden meerdere vrouwen, en die waren mogelijk niet allemaal Grieks. Wel is geweten dat het allemaal vrouwen met een zekere status waren. De kans is dus groot dat zij deels Egyptisch waren, maar met Griekse of andere Europese roots. Wie Cleopatra’s moeder was, daar bestaat nog twijfel over. Maar de bekendste Egyptische koningin stamt zeker af van een lange lijn Grieken.

blog.oup.com