Category header
HomeWetenschapGeschiedenisMensenNatuurEntertainmentFaits Divers

geschiedenis

Zijn wortels echt goed voor je ogen?

Shanna Verspreet

28 Augustus 2014

main article
Credit: flickr.com

Zeker je worteltjes opeten, want die zijn goed voor je ogen! Wortels zullen zeker niet slecht voor je zijn, maar je zicht verbetert er niet mee. Het is een fabeltje dat enorm veel verspreid is... En dat komt allemaal door de Tweede Wereldoorlog.

Duitse vliegtuigen werden vooral ’s nachts en in heel slecht weer gestuurd, zodat de vijand ze niet zou zien aankomen. Toch haalde het Britse leger veel van deze vliegtuigen neer. Hoe kwam dat?

wikimedia.org
credit: wikimedia.org

Luitenant John Cunningham was verzot op wortels en had daardoor een geweldig zicht: hij kon vliegtuigen van ver spotten, zelfs in het donker. Het volledige Britse leger werd dus op een dieet van wortels gezet en er werden massaal Duitse vliegtuigen en raketten neergehaald.

Tenminste, dat is wat de vijand moest geloven. Het Duitse leger mocht niet te weten komen dat de Britten een nieuw soort radar hadden, waarmee ze gemakkelijk projectielen konden zien aankomen. En dus moesten ze op een verkeerd been worden gezet. Duitse kranten begonnen te schrijven over het geweldige neveneffect van wortels en al snel geloofde heel de wereld het verhaaltje. Hoewel het dus niet waar is, is het toch goed om je worteltjes allemaal op te eten.

snopes.com