Category header
HomeWetenschapGeschiedenisMensenNatuurEntertainmentFaits Divers

geschiedenis

We hebben Fanta dankzij Nazi-Duitsland

Shanna Verspreet

11 Maart 2016

main article
Credit: wikimedia.org

Coca-Cola bestaat al sinds 1886, Fanta is uitgevonden in 1940 - middenin de Tweede Wereldoorlog. Helemaal geen toeval. In Duitsland stond een Coca-Cola-fabriek, maar tijdens de oorlog was het onmogelijk om de ingrediënten voor cola te importeren. En dus moesten de Duitsers gaan improviseren als ze nog lekkere frisdrank wilden maken!

Max Keith, het hoofd van Coca-Cola Duitsland, besloot dus een volledig nieuwe drank te ontwikkelen: Fanta! De Duitsers waren er gek op, maar na de oorlog nam Coca-Cola de fabriek weer gewoon over en werd Fanta niet meer gemaakt. Alle ingrediënten waren weer beschikbaar, dus ze konden weer gewoon cola maken.

wikimedia.org - Fanta of 'Fēndá' (芬达) in China
credit: wikimedia.org - Fanta of 'Fēndá' (芬达) in China

In de jaren '50 begon concurrent Pepsi meer en meer op te komen en bracht die verschillende dranken op de markt. Om de grootste te blijven, moest Coca-Cola ook vernieuwen - en dus werd de Fanta uit Nazi-Duitsland opnieuw gemaakt. Ondertussen is het niet meer weg te denken uit de winkels... en dat hebben we dus aan de nazi's te danken!

Nog een leuk weetje: tijdens een hele korte brainstormsessie over de naam, zei Keith aan zijn team dat ze hun fantasie moesten gebruiken. Het werd dus al heel snel 'Fanta'!

wikipedia.org