Category header
HomeWetenschapGeschiedenisMensenNatuurEntertainmentFaits Divers

faits divers

De universele taal van de lucht

Shanna Verspreet

28 Juni 2018

main article
Credit: commons.wikimedia.org

Stewards en stewardessen zullen je vaak aanspreken in het Engels. Het is dan ook de officiële taal van de luchtvaart. Dat is vastgelegd in een wet in 2001.

Onofficieel sprak luchtvaartpersoneel al lang Engels while on the job. Een ongeluk in 1977 zorgde ervoor dat de discussie voor officiële taalafspraken oplaaide. Twee vliegtuigen botsten tijdens het opstijgen op Tenerife nadat een Nederlandse steward onduidelijk gecommuniceerd had. De controletoren begreep hem niet en had geen toestemming gegeven op te stijgen.

En dus werden er sindsdien duidelijke regels opgesteld. Stewards moeten slagen voor een examen Engels en ze mogen geen zwaar accent hebben. Het duurde daarna nog een tijd voor er echt een wet kwam over het taalgebruik in de luchtvaart. Dat kwam omdat drie luchthavens - een in Frankrijk en twee in Canada - niet akkoord waren met de afspraken. Zij wilden exclusief in het Frans communiceren. De Internationale Burgerluchtvaartorganisatie heeft dan in 2001 bij wet vastgelegd dat Engels de voertaal moest zijn, zodat ook deze luchthavens verplicht werden zich daaraan te houden.

mentalfloss.com