Category header
HomeWetenschapGeschiedenisMensenNatuurEntertainmentFaits Divers

faits divers

Stemmen voor een tv-programma? Doe je lichten aan en uit!

Shanna Verspreet

20 April 2016

main article
Credit: wikimedia.org

De Sovjet-Unie deed alles een beetje op z'n eigen manier. Zo ook wedstrijden op televisie. In de jaren '70 wilde de USSR een eigen 'Eurosong' beginnen: Intervision. Ze waren namelijk niet welkom in de Europese wedstrijd. Eén probleem: de meeste inwoners van de Sovjet-Unie hadden geen telefoon... Hoe konden ze dan stemmen?

De oplossing? Doe de lichten van je huis aan of uit om te stemmen! Als je de kandidaat goed vond, deed je je lichten aan; als hij of zij slecht was, deed je ze uit. De energiemaatschappij van de staat - want dat was er natuurlijk maar één - kon dan zien of het gebruik over de hele USSR omhoog of omlaag ging. En zo wist de tv-zender meteen wie de winnaar was.

In 2014 mocht Rusland voor het eerst meedoen aan Eurosong, waar de kandidaat meteen uitgejouwd werd. Erger nog: de winnaar werd Conchita Wurst, een vrouw met een baard! Dat kon Rusland absoluut niet verdragen. En dus kwam Intervision twee jaar geleden weer op antenne. Gelukkig hebben de meeste Russische gezinnen nu wel een telefoon en kunnen ze op de gewone manier stemmen!

thetrumpet.com