Category header
HomeWetenschapGeschiedenisMensenNatuurEntertainmentFaits Divers

faits divers

M/V/X, drie geslachten in Duitsland

Shanna Verspreet

14 Augustus 2014

main article
Credit: wikimedia.org

Wanneer de geboorte van een kind wordt aangegeven, moet onder meer het geslacht opgeschreven worden. In Duitsland is dat sinds vorig jaar niet meer het geval: ouders hebben nu de optie om dat vakje leeg te laten. Zo is er dus een nieuw geslacht: naast man (M) en vrouw (V), is er ook X.

De nieuwe maatregel is er speciaal voor kinderen die geboren worden met een geslachtsaandoening. Ongeveer één kind op tweeduizend is hermafrodiet en heeft dus een combinatie van mannelijke én vrouwelijke geslachtsdelen. Ouders moeten dan vaak meteen na de geboorte kiezen of hun kind zal opgroeien als een jongen of een meisje. Dokters gaan dan ook meteen over tot een operatie.

In Duitsland krijgen jonge ouders nu dus meer tijd voor die beslissing. De geboorte van het kind kan aangegeven worden zonder geslacht, zodat de ouders langer kunnen nadenken en info vragen. Later kan dan het geslacht aangepast worden – of misschien ook niet. Momenteel zijn er discussies om de derde mogelijkheid ook op de identiteitskaart te laten zetten. Zo kunnen kinderen opgroeien zonder een specifiek geslacht.

smithsonianmag.com