Category header
HomeWetenschapGeschiedenisMensenNatuurEntertainmentFaits Divers

faits divers

In Iran mag je nieren kopen en verkopen

Shanna Verspreet

6 Maart 2016

main article
Credit: wikimedia.org

In Iran bestaat er geen wachtlijst voor een niertransplantatie. De handel in nieren is er volledig legaal - je kan dus gewoon je nier verkopen voor wat extra geld. Wie er een nodig heeft, kan dan die van jou kopen. Het is het enige land ter wereld waar die transactie perfect legaal is.

Gemiddeld wordt er voor een nier in Iran tussen €1800 en €3600 betaald. De patiënt die een transplantatie nodig heeft, betaalt dat bedrag grotendeels zelf, maar de overheid past ook een stukje bij. Voor wie het zich niet kan veroorloven een nier te kopen, bestaan er goede doelen die het geld voorzien.

Voor het grootste deel is dat dus heel positief. Patiënten moeten nooit echt wachten, er is geen tekort aan nieren, de verkoop is legaal en dus ook veel veiliger en het is vrij goedkoop - op de zwarte markt betaal je al snel honderdduizenden euro's. Maar het zorgt er ook voor dat veel arme mensen een nier gaan verkopen, omdat ze het extra geld wel kunnen gebruiken. Volledig legaal natuurlijk, maar toch een heel drastische beslissing.

wikipedia.org