Category header
HomeWetenschapGeschiedenisMensenNatuurEntertainmentFaits Divers

faits divers

'Huh?' begrijpen ze overal

Shanna Verspreet

12 Augustus 2014

main article
Credit: wikimedia.org

Huh? - 'ik heb je niet begrepen', maar dan in het kort. Volgens enkele wetenschappers zou deze term in veel verschillende talen voorkomen - zoveel zelfs, dat het geen toeval kan zijn. 'Huh' zou wel eens een universeel woord kunnen zijn. Want ja: volgens de onderzoekers is het wel degelijk een woord.

Het is niet iets dat we van nature doen, wel iets dat aangeleerd is. En het is ook eigen aan mensen: geen andere primaten gebruiken dit geluid. Dat maakt dat 'huh' wel degelijk een woord is. Maar blijkbaar ligt het toch ergens in de natuur van de mens, want het woord duikt overal ter wereld op.

Onderzoekers spelen al langer met het idee van een universele taal, een taal die wereldwijd geleerd en gebruikt zou kunnen worden. Er zijn er zelfs al bedacht - vaak een combinatie van woordenschat, vocabulaire en zinsbouw uit verschillende bestaande talen. Geen enkele gecreëerde taal is ooit echt gebruikt geweest, maar nu duikt er dus onderzoek op naar universele woorden.

Het kan soms moeilijk zijn om je verstaanbaar te maken tegenover anderstaligen, maar één ding is nu wel duidelijk: 'huh?' zullen ze allemaal begrijpen.

smithsonianmag.com