Category header
HomeWetenschapGeschiedenisMensenNatuurEntertainmentFaits Divers

faits divers

Een auto-antoniem, wat is dat?

Shanna Verspreet

21 Maart 2016

main article
Credit: wikimedia.org

Antoniemen zijn woorden die het tegenovergestelde van elkaar betekenen - oud en jong, klein en groot, hard en zacht... Een auto-antoniem is dus eigenlijk een woord dat zichzelf tegenspreekt. Eén woord heeft dan verschillende betekenissen die eigenlijk totaal het tegenovergestelde van elkaar zijn.

Een voorbeeld is het woord 'opstappen'. Het kan betekenen dat je weggaat, bijvoorbeeld opstappen op het werk, of dat je letterlijk omhoog gaat - op een trapje, bijvoorbeeld. 'Omhoog gaan' in de bedrijfswereld zou dus wel het tegenovergestelde zijn van je job opzeggen.

De laatste jaren zijn er zo ook verschillende betekenissen voor het woord 'vies'. Letterlijk is dat natuurlijk iets dat vuil is, maar het woord kan ook heel positief gebruikt worden. 'Ik moest vies lachen!' geeft een heel andere betekenis aan het negatieve woord.

Vooral in dialecten vinden we zo'n auto-antoniemen terug. Als je iemand aardig noemt, dan kan die persoon heel vriendelijk zijn, of net een beetje raar. En 'over twee weken' kan betekenen dat iets binnen twee weken gaat gebeuren, of dat het twee weken geleden al gebeurd is.

wikipedia.org